dezynfekowanie pomieszczęń
Zdrowie

Wegetarianizm coraz bardziej popularny

Okazuje się, że coraz więcej Polaków przestaje jeść mięso, a wegetarianizm nie jest już tylko światowym trendem mody, ale stał się nawykiem żywieniowym. O ile jeszcze do niedawna zwolennicy jedzenia bezmięsnego byli wyjątkami, tak dzisiaj taki system codziennego jedzenia stał się już standardem. W sieci można znaleźć tysiące przepisów na dania bez mięsa, a praktycznie każda restauracja ma w swoim menu właśnie takie potrawy. Co więcej, większość sklepów spożywczych posiada już dział z daniami wegetariańskimi. Nie ma wątpliwości, że niejedzenie mięsa jest nie tylko modne, ale wiąże się z filozofią życia.

 

Dlaczego nie chcemy jeść mięsa?

Zamiast kotleta schabowego na naszych stołach ląduje 14, a w kuchni powszechnym sprzętem jest już wyciskarka soków. Chcemy jeść zdrowo i lekko, dbając o nasze sylwetki i kondycję całego organizmu. Wiele osób przeszło na wegetarianizm, a nowe nawyki żywieniowe pozwoliły im zrzucić zbędne kilogramy. Czują się lekko, mają więcej energii, pozbyli się problemów z nadmierną sennością, brakiem koncentracji, a nawet zniknęły problemy skórne i zdrowotne. Wegetarianie nie borykają się ze wzdęciami, zgagą, rzadziej wykrywa się u nich nadmierny poziom cholesterolu i oczywiście nadwagę. Jedzenie warzyw i owoców jest po prostu zdrowsze.

Kolejny powód, dla którego ludzie decydują się na porzucenie dań mięsnych, to ochrona środowiska naturalnego, przede wszystkim zwierząt. Wegetarianie nie godzą się na chów zwierzyny na potrzeby żywnościowe, nie zgadzają się na złe traktowanie zwierząt oraz ich ubój.

 

Wegetarianie w Polsce

Czy wiesz, że w naszym kraju jest już ponad 2 miliony wegetarianów, a każdego roku przybywa osób, dla których lepsza jest suszarka do owoców i warzyw niż patelnia do smażenia mięsa? Przede wszystkim są to osoby młode, które propagują nowy styl jedzenia, a odrzucają tradycyjną, polską kuchnię. Ta, chociaż niezwykle smaczna, to jednak jest niezdrowa – ciężkostrawna i tłusta.

Wylicza się, że trend na wegetarianizm spowodował zmniejszenie zapotrzebowania na mięso o nawet 20%. Co ciekawe, wegetarianie bardzo często odrzucają nie tylko mięso, ale też wyroby pochodzenia zwierzęcego. To weganie, którzy nie spożywają również jaj, mleka czy serów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *